Konfirmation: Tradition eller tro?

 photo PicMonkeyCollage-49.jpg photo PicMonkeyCollage1-5.jpgTAK til søde læsere for lån af deres konfirmationsbilleder!

Det er lige for tiden højtid for konfirmationer landet over, og størstedelen af alle landets 13-14 årige (eller deromkring) har været igennem alle sine timer hos præst og de kedelige gudstjenester for at kunne blive konfirmeret. Men spørgsmålet er, hvorfor blev/bliver du konfirmeret?

For er det på grund af, at man rent faktisk tror på Gud Fader Den Almægtige, og hvad der nu ellers bliver sagt i kirken, eller er det ren og skær på grund af tradition og de typisk store medfølgende pengebeløb? Hvor meget vil vi ofre, hvis vi faktisk ikke tror på Gud?

Her kommer min mening. Da jeg i sin tid var på vej til at rykke op i 7. klasse og skulle til at have tysk, geografi og andre fag såsom præst, så vidste jeg med det samme, at jeg ville lukke mig ude af fællesskabet i klassen, hvad det angik konfirmationsdelen. Jeg var ikke interesseret. Jeg har aldrig troet på Gud. Og for mig var det ret simpelt, uanset om jeg fik en fest eller ej, så ville jeg ikke konfirmeres, fordi jeg så det udelukkende som et troende arrangement at blive konfirmeret. Det er så i den grad ikke alle, der ser det sådan. Og fred være med det! Det var dog heller ikke med lige stort smil på læben, da jeg fortalte min familie, at jeg ikke ville konfirmeres. Nogen af dem spærrede da øjnene op og insisterede på, at jeg da bare skulle prøve at gå til præst og se, hvordan det var. Men nej.

Nu holder jeg mig ikke selv hundrede procent væk fra kirken; jeg kommer til barnedåb, konfirmationer, bryllupper og begravelser. Ikke fordi, jeg tror på alt det (i mine øjne) mundlort som præsten lukker ud, men mere af ren respekt.

Det at blive konfirmeret var, som sagt, for mig udelukkende et troende arrangement og havde intet med fest og farver at gøre. Hvis jeg havde valgt at blive konfirmeret, fordi jeg var troende, så vil jeg faktisk vove at påstå, at jeg også godt ville gøre det og være med festen foruden, da jeg ikke synes det handler en bjælle om traditioner eller penge at blive konfirmeret.

I dag er der rigtig mange, der vælger at blive konfirmeret for traditionens skyld, eller også bare fordi resten af klassen gør det og ser det måske lidt som en fælles ting at gøre sammen, og så er jeg da et hundrede procent sikker på at festen, gaverne, maden, Blå Mandag og alle de andre ting i forbindelse med en konfirmation trækker rigtig meget i ens beslutning også. Der var sågar nogen fra min folkeskole, som sagde, at de kun blev konfirmeret for festens skyld, og hvis ikke de havde fået en fest, så havde de aldrig ladet sig konfirmere.

Udover at jeg ikke tror på Gud og ham der blev hængt på korset som et eller andet gidsel, så synes jeg også, det er et stort valg at sætte en nyudsprunget teenager over for; tror du på Gud? Konfirmationen og valget om man tror på Gud eller ej kan man ikke bruge til store i livet længere frem, men jeg synes stadig det fortæller lidt om, hvem man er som person og hvilke værdier, man indeholder.

Trods mit valg om at lade mig nonfirmere i stedet for konfirmere resulterede dog alligevel i en hyggeligt fest med spritstive mennesker over det hele. Om det er forkert at fejre en nonfirmation, synes jeg ikke, selvom mange mener det. Tværtimod vil jeg gerne citere min mor i denne sammenhæng, som dengang sagde: “Burde der ikke være mere grund til at holde en fest for en, som faktisk ved, hvad han tror og ikke tror på, end at holde en fest for en, som bare har fulgt strømmen og traditionerne?”

Mit søster skal konfirmeres næste år. Og ærligt, hun aner ikke en brik om, hvad man siger ja og nej til i forhold til en konfirmation. Ikke at, jeg selv ved det – men jeg blev jo heller ikke konfirmeret – men det siger bare lidt om, at mange mennesker ikke ser de kirkelige ting som en troende ting, men mere bare en tradition. På det område er jeg nok lidt gammeldags, og så alligevel ikke. Jeg blev døbt, det kunne jeg dog heller ikke selv vælge om jeg ville eller ej, og stod det til mig i dag, så havde jeg været helt og aldeles ligeglad med at blive døbt. Jeg blev ikke konfirmeret. Og jeg skal ikke giftes – i hvert fald ikke i en kirke. Dét at blive gift ser jeg dels som en måde at vise sin kærlighed på (hvilket er dybt latterligt. Hvorfor skal det skrives ned, at man elsker hinanden?) og dels en kristen/troende ting. Om jeg skal holde en sidste fest i kirken, når jeg ligger i kisten må tiden vise. Det er ikke noget, jeg har taget stilling til endnu.

Forresten så kan jeg fortælle alle jer, som ikke ved om, I vil lade jer konfirmere, at de to timer eksta man kan sove om ugen, fordi de andre er til præst – de er fantastiske ;) Så grib muligheden. Haha!

Jeg vil rigtig gerne høre, hvad I har at sige til det her. Er jeg bare et snævertsynet røvhul på det her område, som ingen forståelse har på, at folk bliver konfirmeret, selvom de ikke tror en klap på Gud? Gør I det for gaverne eller troens skyld? :)

21 kommentarer

  • Konfirmation er ihvertfald en mulighed for at finde ud af hvad man tror på og ikke tror på. Det må jo være op til den enkelste at finde ud af med sig selv om man vil lade sig konfirmere eller ikke. Det er vigtigt at man ikke lader sig presse til noget vil jeg mene.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Asta

    Jeg blev konfirmeret, men jeg tror ikke på Gud. Ja, jeg har det fint med det og jeg har ikke en dårlig smag i munden over det. Jeg synes det er det samme, som folk der bliver gift i en kirke eller begravet. Det er traditioner – vi er jo forhelvede traditionskristne i DK, og jeg forstår godt hvorfor en forvirret 13-årig kan have tendens til at vælge at blive konfirmeret uden tro, når ens forrige generationer har gjort det samme og hele klassen gør det – og det synes jeg er helt fint. Jeg havde en helt fantastisk, dejlig, hyggelig dag sammen med min tætteste familie. Vi var ikke mere end 15 stykker og det var heller ikke fordi jeg fik et voldsomt pengebeløb – ikke mere end de fleste ville kunne tjene på deres fritidsarbejde i løbet af 1-2 måneder. Jeg synes ikke at man “nasser” på familiemedlemmerne, da jeg jo valgte konfirmationen i stedet for f.eks. en stor 15 års fødselsdag. Desuden var det også enormt hyggeligt at gå til præst hvor vi også sagtens kunne have diskussioner med præsten om det, ikke at være kristen, og stadig blive konfirmeret som de sagtens forstod.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • FrederikkeBastian

    Jeg tror at jeg næsten var den eneste på hele min årgang for 3 år siden, der rent faktisk troede på det præsten sagde. Men jeg er helt enig med dig. Dog syntes jeg tit at det bliver stillet sådan op at ALLE gør det for pengene og festen. Man tænker ikke rigtigt på dem der gør det for at bekræfte deres dåb, og deres tro! :-)

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Jeg er helt enig med dig! Er hverken blevet døbt eller konfirmeret da både jeg og mine forældre er ateister. Holdte en ekstra stor fødselsdag i stedet for en konfirmation og det er rigtig glad for! Kommer også kun i kirker hvis der er nogle jeg kender der skal giftes, døbes osv. Så dejligt endelig at høre om en der har det på samme måde som en selv. Og nej du er ikke (i mine øjne) et snævertsynet røvhul.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Liv

    Hej Daniel :-) Dejligt at du tager emnet op!

    Jeg blev selv konfirmeret i 7. klasse. Dengang jeg blev konfirmeret tænkte jeg ikke særlig meget på om jeg egentlig troede på det. Jeg går i 10. nu og jeg har faktisk lidt fortrudt det. Jeg synes, at man i en alder af 13 ikke er moden nok til at tage en sådan beslutning, derimod skulle konfirmationen være når man bliver lidt ældre.
    Selvfølgelig har du ret i at man ikke skal konfirmeres på grund af gaverne!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg ved ikke, om man kan kalde det at være mønsterbryder… Som sagt gør de fleste det for fællesskabets skyld, fremfor religionens, og i den sammenhæng er man klart mønsterbryder. Men for hvad? Som du selv siger, så afgører og definerer en konfirmation ikke ret meget af ens liv fremover, så det at vælge den fra burde bare heller ikke at være en anderledes ting, for det ændrer heller ikke noget for dig.
    Så er det lidt som om, man bare er mønsterbryder for at være det.

    Med det sagt, så er jeg ikke selv konfirmeret. Jeg er det af to grunde: fordi jeg ikke ville være en del af det fællesskab, der bliver bygget op omkring konfirmation og ud af respekt for min fars side af familien.
    Min far (og resten af hans familie) har altid bestået af lærde og videnskabelige folk, der har haft det faglige med sig, og i samme forbindelse har de ikke været kristne, men ateister. Som den førstfødte blev jeg påtvunget en dåb af min mors side af familien, da jeg blev født før mine forældre blev gift, og der derfor ligesom blev indgået en aftale om, at når én ting blev gjort u-kristeligt, burde en anden ting være kristeligt.
    Men jeg valgte ikke at blive konfirmeret for at tage min fars side. Jeg er ikke kristen, eller religiøs på nogen vis, og jeg vil gerne vise min respekt for min far ved at stå udenfor hele min klasse, og gøre, som jeg synes og han synes, var rigtigt. Jeg blev dog heller ikke nonfirmeret, for det er jo bare… en konfirmation uden kirken. Og det synes jeg, er hyklerisk – en fest, men uden grunden til at feste.
    Modsat holdt jeg selv en stor fest før alle konfirmationerne i forbindelse med min 14-års fødselsdag. Alle vidste, de blev inviteret til en fødselsdagsfest, men alligevel blev det på en måde til en nonfirmationsfest, mest fordi de fleste havde noget at sige om min person, fordi jeg netop gik mod størstedelen af min familie.

    APROPOS din kommentar om ikke at ville giftes…. det er jeg helt sikker på, det ændrer sig.
    Når du er kærester med nogen og har boet med dem i et halvt år, så begynder man altså at tænke: “Når det bliver HELT seriøst….” og med det mener jeg, at uden ægteskab, ville det faktisk være højdepunktet i forholdet…. og samtidig det, der gjorde alle forhold ens, fremfor at gøre DEN RIGTIGE mere speciel i form af ægteskab.

    Jeg skal dog heller ikke i nærheden af en kirke. Mine to søstre er blevet konfirmeret og min bror skal konfirmeres i år, og ingen af gangene har jeg været med i kirken.

    Kirken og kristendom er og skal bare ikke være en del af mit liv.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie

    Jeg skal konfirmeres d. 12. maj og jeg havde det på den måde i starten; ville jeg virkelig konfirmeres? Troede jeg virkelig på Gud?
    Efter at have gået til præst i et stykke tid – det skal siges, at jeg har sunget i koret i omkring 3 år og derfor har deltaget i MANGE gudstjenester – så er jeg kommet frem til, at ja, jeg tror på Gud. Dog ved jeg ikke om jeg tror på ALT i Bibelen, men jeg vil sige at den protestantiske tro er den jeg kan stå mest ved – jeg er selvfølgelig også kulturkristen og har faktisk aldrig undersøgt andre religioner sådan for alvor.

    Ehm, men ja, jeg bliver konfirmeret fordi jeg tror på, at Gud findes og havde festen og alt det gejl ikke været der, så tror jeg, at jeg var blevet det alligevel. Men samtidig synes jeg bare, at religion er sådan en ekstrem ting – altså hvis vi skulle leve 100 % efter Bibelens regler, Koranens regler, whatever, så havde jeg nok ikke valgt at blive konfirmeret.

    Dog føler jeg, at jeg tror NOK, til at jeg “kan se mig selv i øjnene” efter at have sagt ja. Om jeg så en dag vælger at melde mig ud af Folkekirken ved jeg jo ikke endnu, men som det ser ud nu, så er jeg kristen :)

    Og jeg giver dig 100 % ret i, at tror man ikke, hvad er så meningen? Men selvfølgelig glæder jeg mig til festen og Blå Mandag.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Tak for din kommentar Amalie :)

      Det vigtigste er, at man kan se sig selv i øjnene, som du skriver. Jeg tror ærligt ikke, at der er nogen, som lever 100% efter Biblen/Koranen whatever.. Tror du?:)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Amalie

      Nej/ja, jeg tror nogen prøver, men det er jo vildt ekstremt og vi ER jo syndere ;)
      Men altså, jeg har også svært ved at tro, at der er nogen der tror på ALT i Bibelen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Lige præcis!! :)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

    Jeg blev ikke konfirmeret fordi jeg ikke gad gå til præst (teenage dovenskab.. Hehe) og jeg var egentlig ligeglad med festen og gaverne, for jeg har aldrig manglet noget. Jeg var den eneste på skolen som ikke blev konfirmeret det år og har ikke fortrudt det. Jeg synes mange unge i dag udnytter det (og deres forældre) til at blive mere forkælede end de allerede er. Gaverne i dag er jo fuldstændig overdrevne. Hørte om en pige der fik 65.000! Kan godt være det er mig der er ved at være gammel (25), men grundene for at blive konfirmeret i dag, synes jeg, virker meget egoistiske!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • 65.000 er også voldsomt mange penge! Men sådan er det jo så forskelligt. Teenage-dovenskab længe leve, hurra! ;)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emma Veber

    Jeg blev 100p konfirmeret pga jeg virkelig tror på Gud. Jeg kunne aldrig finde på, at lyve overfor min famile og præsten, og sige ”ja” hvis jeg ikke mente det. :)
    Jeg kender selv flere som gjorde på pga festen og gaverne. Hvilket jeg synes jeg fuldstændigt latterligt

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Trine

    Jeg har det på præcis samme måde. Jeg vil ikke konfirmeres, alle af den grund, at jeg ikke tror på Gud. Derfor har jeg heller ikke set nogen grund til, at skulle nonfirmeres. Alligevel har jeg synes det svært, at skulle forklare mine forældre, og ikke mens mine venner, hvorfor jeg ikke har lyst. Mange af mine venner kan ikke forstå hvorfor jeg ikke gør det, for ligesom jeg, har det altid været en selvfølge for dem, at skulle konfirmeres, når nu man er døbt og ens søskende også er konfirmeret. Jeg er glad for min beslutning, og vil altid stå ved den. Samtidig irriterer det mig også, når alle altid kun snakker om den fest og de penge de får, ved arrangementet. Jeg ville aldrig kunne forstå de mennesker.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah

    Må indrømme du har gode argumenter og giver dig ret i næsten det hele, og dog. – jeg synes nonfirmationer er latterlige. Der er ingen anden grund til en nonfirmation end gaverne og festen. Så hellere holde en stor 14/15-års fødselsdag, og have en grund til festen mm. Og så synes jeg også at alle burde gå til præst. Om de vil eller ej. Så har de en mulighed for at vide hvad de enten sige JA eller NEJ til. :)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Jeg holdt min nonfirmation, fordi min mor sagde, jeg skulle have en fest alligevel. Men så det ikke som en nonfirmation, men nærmere bare som en fest/fødselsdag :)

      Kan godt give dig ret i, at alle burde gå til præst for at vide, hvad de siger ja eller nej til. Men samtidig, hvis man ikke tror på Gud (man har jo lært lidt i Kristendom og Religion), så hvorfor gå til præst? :)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg har det på samme måde som dig, Daniel, med hensyn til konfirmation. Man skal konfirmeres fordi man tror på Gud. Man skal ikke konfirmeres fordi man får en masse lækre og dyre gaver.
    Jeg tror på Gud og var en af de to der blev konfirmeret af hele min klasse og hele min parallelklasse. Resten, fordi de ville have gaver.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lærke Visby

    Jeg må ærligt indrømme at lige i starten var det på grund af tradition og fest , blå mandag osv. Men efter jeg gik til præst (hvilket jeg skal to gange mere) må jeg sige jeg lader mig konfirmere pga. troen:)
    Men jeg glæder mig self. Også utrolig meget til fest og blå mandag:)
    -Lærke Visby

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Carina Krohn Elmelund

    Jeg har altid været meget religiøs, så jeg blev udelukket konfirmeret fordi jeg er troende og vil bekræfte min gudmors “ja” ved dåben. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man kan “udnytte” konfirmationen og det “at tro på Gud”, bare for at få festen og pengene. Så burde man blive nonfirmeret :-) Konfirmationen går jo ud på, at sige ja til at man tror på Gud. Så dem der i bund og grund siger ja i kirken, når de ikke tror på Gud, så lyver de sig frem til fest og penge. Men det må folk jo selv om..

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

FÅ DEN VILDESTE GRINER!